Oude spullen en meubelstukken hebben een geschiedenis. Ze nemen je als het ware mee op reis in de tijd. Met vintage laat je zien waar je vandaan komt.
Ook is vintage vaak van ontzettend goede kwaliteit. Het is gemaakt vóór de wegwerpcultuur insloeg en was toen bedoeld om jaren, ja soms zelfs generaties, mee te gaan. Er is veel aandacht besteed aan vormgeving en materiaal en vaak is alles met de hand gemaakt. Dat geeft een onmiskenbaar contrast tot de massaal produceerde meubels en spullen waar we de afgelopen 20-30 jaar onze woningen mee inrichten.
Antiek is minimaal 100 jaar oud (dus vóór 1917).
Vintage is minimaal 30 jaar oud (dus vóór 1987).
Wat is jouw vintage stijl ?
Elk tijdperk heeft zijn eigen stijl. En het ene tijdperk zal altijd meer populair zijn dan het andere. Net zoals met kleren en eten is de mode ook van toepassing als het om vintage gaat. Die bepaalt wat wordt aangeboden in de vintage winkels en op de markten. Op dit moment zijn meerdere tijdsperken populair en hebben we gelukkig heerlijk veel keus.
Industrieel, retro, brocante.
Alles met een geschiedenis siert niet alleen een woning maar maakt er een thuis van.
Je hebt de stoere industriële stijl met rustieke werktafels, gigantische fabriekslampen en kastjes, lockers en krukjes van staal en ijzer.
Of vind je de retrostijl uit de jaren 50/60/70 mooi? Met dressoirs, salontafels en kapstokken van exotisch hout, designerstoelen in leer. Stoffen in mosterd, burgundy en flesgroen, vazen en servies van aardewerk. En overal kamerplanten.
Misschien ben je meer van de landelijke en romantische brocante stijl. Witte kasten en schommelstoelen met veel patina, kroonluchters en barokke spiegels, kanten bedlinnen, emaillen keukenspullen en sierlijke tuinmeubels van ijzer.
Een vleugje nostalgie in de inrichting is helemaal niet verkeerd.
Als je niet kan kiezen is altijd een goed idee om de stijl te volgen van het huis waarin je woont. Woon je in een jaren 30 huis zullen een paar elementen uit de jaren 30 een mooi accent geven aan je huis. Zoals een oude Gispen stoel, een verzameling glazen hanglampen boven de eettafel of in de keuken voorraadpotten van glas met deksels van bakeliet.
Misschien vind je verschillende vintage stijlen mooi en wil je je niet binden aan één tijdperk. Verschillende stijlen mixen kan zeker ook. Een designklassieker uit de jaren 50 staat erg goed in een klassieke woning met sierlijk gestucte plafonds. Een brocante klerenkast geeft warmte aan een nieuwbouwwoning. En een metalen locker past prima in een oude woonboerderij. De truc is om een paar spullen uit hetzelfde tijdsperk uit te zoeken. Dan ziet het er overtuigend en weloverwogen uit (wat het natuurlijk ook is!).
Hoe kom je aan mooie vintage spullen?
De mooiste vintage komt van de zolder of uit het erfgoed van je familie. Dan zit er namelijk al een stukje van jouw geschiedenis in. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon gaan shoppen.
Op vlooien- en antiekmarkten heb je veel keuze en een goede kans op koopjes als je er als eerste bent 's ochtends. Loop ook eens over een vlooienmarkt als je in het buitenland bent. Je kunt daar mazzel hebben omdat er niet dezelfde spullen in de mode zijn als hier.
In vintage- en antiekwinkels is er al een selectie voor je gemaakt en hoef je niet door allerlei oude troep heen voordat je een echte winner hebt gevonden. Daar zit dan ook gelijk een prijskaartje aan vast, natuurlijk. De kringloopwinkels daarentegen, zijn spotgoedkoop. Maar de spullen zijn nieuwer en je moet langer zoeken voor een echte vintage parel.
Voor de mooiste spullen moet je geduld hebben. Vooral als je niet bereid bent om er veel voor te betalen.
Online heb je alles. In webwinkels en marktplaatsen, zowel op internet als op social media. Het voordeel is dat je gericht en wereldwijd kunt zoeken. Het nadeel is dat je moet weten waar je precies naar zoekt, minder makkelijk kunt onderhandelen over de prijs en dat je de spullen niet in het echt kunt zien voordat je afrekent. Om onaangename verrassingen te voorkomen, koop alleen spullen waar veel foto's van zijn gemaakt en die je kunt retourneren als ze blijken anders te zijn dan je verwachtte.
Voor de mooiste spullen moet je geduld hebben. Vooral als je niet bereid bent om er veel voor te betalen. Vintage is erg hot op dit moment en er wordt flink voor betaald. Niet meer dan een paar jaar terug kon je een mooie vintage eetkamerstoel voor 5 euro vinden. Nu betaal je snel 50, en zelfs 350 als het een designer stoel is. Maar dan heb je ook wat.
Hoe combineer je vintage met nieuw?
Net zoals een woning met alleen nieuwe spullen kaal en onpersoonlijk oogt, lijkt een woning met alleen vintage gauw stoffig en benauwend. Je woning is uiteindelijk een woning en geen museum. Zorg dus voor een goede mix van nieuw en oud. Dan is het fijn om in te wonen en heb je gelijk een huis vol karakter.
Als je een antieke fauteuil of een vintage design klassieker in de woonkamer neerzet naast de splinternieuwe bank, zul je zien dat de nieuwe bank opeens gaat leven. Maar soms moet je meer doen om een goede samenhang te creëren tussen oude en nieuwe meubels. Je kunt bijvoorbeeld een oude fauteuil laten stofferen in dezelfde stof of kleur als de zitbank. Ook kun je met accessoires samenhang creëren: in alle zitmeubels dezelfde kleur kussens en plaids gebruiken, een vloerkleed neerleggen dat de losse meubels verbindt of gordijnen uitzoeken met een vintage look.
Je woning is uiteindelijk een woning en geen museum. Zorg dus voor een goede mix van oud en nieuw.
Een andere populaire plek in huis om oud en nieuw te mixen is de eetkamer. Je kunt om de eettafel een verzameling van allerlei verschillende eetkamerstoelen zetten: nieuw en oud, staal en hout, gekleurd en naturel, allemaal door elkaar. Het ziet er super leuk uit en kijk ook wat het doet met de sfeer om tafel: je kiest de stoel die bij je past en door het gebrek aan formaliteit voel je je op je gemak. Zo ontstaat een hele gezellige, relaxte sfeer.
De mooiste vintage komt van zolder of uit het erfgoed van je familie. Dan zit er namelijk al een stukje van jouw geschiedenis in.
Meerdere vintage spullen bij elkaar zetten is sowieso een goed idee. Zet een verzameling retro aardewerk op een dienblad, vul een entreemuur met allerlei verschillende oude spiegels of gebruik een stapel oud Hollandse tegels als broodborden bij een etentje.
Ook kun je decoratieve of thematische stillevens maken. Het kunnen leuke spullen zijn die je niet kon laten staan op een vlooienmarkt of spullen die je hebt geërfd van een familielid. Spullen groeperen is gelijk je kans om je verzameling te showen. Verzamel je oude koebelletjes? Hang ze bij elkaar aan het plafond in de buurt van een raam zodat ze door een open raam af en toe hun geluid kunnen laten horen. Verzamel je oude cocktail glazen? Zet ze dan in een glazen vitrinekasje zodat je er met plezier naar kunt kijken als je ze niet gebruikt. Of verzamel je oude LP's? Kies dan je 5 favoriete albums uit en laat ze inlijsten. Zó gaan de spullen die je lief hebt dus opeens een verhaal vertellen. Jouw verhaal.
Heel veel vintage plezier!